22.04.2023 Türkiye, Karadeniz sahasından doğal gaz tedarikine başlayarak tarihi bir an yaşıyor. Hareket, ülkenin enerji ithalatına bağımlılığı azaltmayı amaçlayan amiral gemisi projesinin bir parçası.

Sakarya açıklarında 2 bin 200 metre derinlikte üretilen gaz, 170 kilometrelik deniz altı boru hattıyla Zonguldak’ta yeni inşa edilen Filyos istasyonuna taşınıyor.

Tedariklerin başlaması için törene katılan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkenin “enerji bağımsızlığı yolunda tarihi bir adım attığını” söyledi. Sadece üç yıl önce keşfedilen doğal gazın şimdi üretildiğini ve tam olarak faaliyete geçtikten sonra alanın Türkiye’nin gaz ihtiyaçlarının yaklaşık% 30’unu karşılayabileceğini belirtti.

Erdoğan ayrıca ülkenin ilk yıl iç tüketim için ayda 25 metreküp’e kadar ücretsiz doğalgaz sağlayacağını da duyurdu.

Enerji bağımsızlığına yönelik bu büyük adım, Erdoğan’ın üçüncü dönem için aday olduğu 14 Mayıs’taki genel seçimlere bir aydan kısa bir süre kala atıldı.

Başlangıçta günde 10 milyon metreküp doğalgaz üretecek olan Sakarya sahasının, 2028 yılına kadar bu rakamın 40 milyon metreküpe çıkması bekleniyor, Türkiye’nin enerji ithalatına bağımlılığı azaltma planının önemli bir parçası olacak. Türk uzmanlar, Karadeniz gazının ilk teslimatının ülke ekonomisine 35 milyar lira (1,8 milyar ABD doları) getireceğini öngörüyor.

Türkiye Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’deki Türkiye sahanlığında bulunan gaz rezervlerinin 710 milyar metreküp olarak tahmin edildiğini, bunun da ülkenin 35 yıl boyunca enerji güvenliğini sağlayacağını kaydetti. Bu aynı zamanda Türkiye’nin Rusya ve Azerbaycan’dan gaz ithalatına olan bağımlılığını da azaltacak ve Filyos istasyonunu bölgede önemli bir enerji merkezi haline getirecek.

 

Türkiye enerjide bağımsızlaşıyor: Karadeniz sahasından gaz tedariği başladı