İklim değişikliğiyle mücadelede inanılmaz bir atılım gerçekleştiren Türkiye, 2024 yılında ulusal emisyon ticaret sistemini (ETS) hayata geçirme planlarını duyurdu. Planları açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktor, sistemin ülkenin 2053 yılına kadar net sıfır CO2 emisyonuna ulaşma stratejisinde önemli bir rol oynayacağını vurguladı.

Bakanın açıklamasına göre, ETS sistemi, Avrupa Sınır Ötesi Karbon Ayarlama Mekanizması’na (CBAM) uygun olarak geliştirilecek ve bu, Türkiye’nin sürdürülebilirlik alanındaki en iyi uygulama ve standartları benimseme konusundaki kararlılığını vurgulayacak. Şirket Enerji Pazarlamaları İşletme A.Ş. bu inovasyon sisteminin kontrolünden ve koordinasyonundan sorumlu olacak.

Bakan Bayraktor, sanayinin, enerji sektörünün ve havacılık sektörünün bu sürece katılımının önemine dikkat çekerek, “Emisyon ticaret sistemi, iklim değişikliğiyle mücadelede en önemli araçlardan biridir” diye vurguladı.

Avrupa Birliği’nin önemli ticaret ortaklarından biri olan Türkiye, sürdürülebilir kalkınma alanında uluslararası standartlara uyma konusundaki kararlılığını ortaya koyuyor. Kararın aynı zamanda Çin, Hindistan, ABD, İngiltere ve Kanada gibi CBAM gerekliliklerine uyum sağlamaya yeni başlayan diğer ülkelere de ek teşvik sağlaması bekleniyor.

Türkiye’nin çevre politikaları, ülkenin AB’ye ihracatının önemli bir bölümünü oluşturan çimento ve çelik sektörleri açısından özellikle önem kazanıyor. Türkiye’nin kararı aynı zamanda 2021’de onaylanan Paris Anlaşması kapsamındaki taahhütleri ve 2053 yılına kadar net sıfır CO2 emisyonuna ulaşma taahhüdüyle de uyumludur.

Türkiye’nin yeni ETS sistemi 2024 yılında devreye girecek ve bu sistem ülkeyi geçici olarak bölgede sürdürülebilir kalkınmada lider olarak konumlandıracak

 

Türkiye programın ilerisinde: 2024 yılında ülke, Avrupa deneyiminden ilham alan yenilikçi bir emisyon ticaret sistemi başlatacak